Energieffektiv.com

Energisensorn Watty avslöjar energitjuvarna i våra hem

Det finns i dag många produkter för att följa energianvändningen i hemmet. Det vanligaste sättet att samla in data är att läsa av blinkningarna från elmätaren med en optisk sensor. Det gör även KTH-avknoppningen Watty. Men medan konkurrenterna bara rapporterar den totala energiförbrukningen så talar Wattys mätare om vad varje enskild apparat i hemmet förbrukar.

– En av våra testfamiljer upptäckte till exempel att värmepumpen var felinställd och kunde direkt spara 3 000 kronor om året, säger Hjalmar Nilsonne, vd på Watty.

Företaget har precis dragit in tio miljoner i ny finansiering för att ta mätaren ut på marknaden. Produkten lanseras i betaversion senare i år till en begränsad skara kunder.

Watty, som är en svensk energidatastartup, har säkrat 10 miljoner kronor i finansiering för att ta sin lösning för energibesparingar i hemmet till marknaden. Investeringen kommer från affärsänglar, finska energiteknikfonden Cleantech Invest och Energimyndigheten. Watty vann även nyligen Niklas Zennströms pris för hållbart entreprenörskap och kommer under 2015 vara del av Zennströms mentorprogram.

Inlägget Energisensorn Watty avslöjar energitjuvarna i våra hem dök först upp på EEF.

Källa: Eef.se

2015-01-29