Energieffektiv.com

Aktuellt

Slipp sjuka-hus-sjukan med gröna byggnader

Byggnader som är byggda och renoverade med miljö och resurseffektivitet i åtanke är inte bara grönare och billigare att driva, de är också hälsosammare för människor att leva och arbeta i.

Detta visar en undersökning av Singapore Building and Construction Authority (BCA) och National University of Singapore. Undersökningen visar att personer som vistas i gröna byggnader är mindre benägna att få den så kallade sjuka-hus-sjukan. Personer som tillbringar en betydande tid i en byggnad med dåligt inomhusklimat kan uppleva obehagliga symptom som huvudvärk, hosta, sömnighet, torra ögon och kliande hud, vilket man kan kalla sjuka-hus-sjukan.

Studien som gjorts i Singapore omfattar 14 byggnader i Singapore och visade att personer som arbetar i Green Mark (GM)-certifierade byggnader var 60 procent mindre benägna att drabbas av huvudvärk och ovanlig trötthet än personer som arbetar i icke-certifierade byggnader samt 50 procent mindre benägna att drabbas av torr eller kliande hud.

10 tecken på sjuka-hus-sjukan (Caverion)

Artikel i Eco-Business 

Inlägget Slipp sjuka-hus-sjukan med gröna byggnader dök först upp på Energi Effektiviserings Företagen.

Källa: Eef.se

Spela på något riktigt

Vi har väl alla undrat över hur i hela fridens namn det finns så många spelföretag som annonserar i pauserna i TV. Kan de inte göra något vettigare och är det verkligen rimligt att locka folk med “fria spins” för si-och-så många hundra spänn.

Nu kanske det kommer ett nytt alternativ. Man kan satsa på att förutsäga klimatförändringarna!

Det är ett Brittiskt företag, Winton Capital” som vill sätta upp en “Climate Prediction Market” för att:
Ultimately, a climate prediction market could produce a consensus estimate of scenarios, which would enhance the climate debate, and provide an objective and much-needed aggregate of the scientific community’s latest discoveries in the field

Det är lite svårt att få grepp om vad det skulle innebära men om man betänker att det var försäkringsbolag som en gång satte upp brankårer så kanske man kan få det att gå ihop. Man vill ha lite koll på riskbilden. Och kanske locka spelare till sig för något vettigare än “fria spins” 

Källa: Fourfact.se

Högre målsättning till 2030

I en omröstning i EU-Parlamentets miljöutskott (ENVI) röstade man om målsättningen för arbetet med energieffektivisering. Rapportör var Jytte Guteland från Sverige och det kan noteras en övertygande delseger. Istället för EU-kommissionens förslag på ett bindande mål på 30 % stöttade man ett mer ambitiöst mål på 40% effektivare energianvändning till 2030 (bindande mål för medlemsländerna).

Röstsiffrorna var 32 för, 12 emot och 12 som avstod. Nu skall nästa slag stå om någon månad i näringsutskottet (ITRE) och där kan man nog tänka sig att motståndet blir hårdare, men ett stort och positivt steg är taget.

EU lawmakers back 40% energy efficiency target for 2030

Inlägget Högre målsättning till 2030 dök först upp på Energi Effektiviserings Företagen.

Källa: Eef.se

En viktig delseger i EU-parlamentet!

På torsdagen höll man omröstning i EU-Parlamentets miljöutskott (ENVI) om målsättningen för arbetet med energieffektvisering. Rapportör var Jytte Guteland från Sverige och det kan noteras en övertygande delseger. Man vill ha 40% effektivare energianvändning till 2030 och med bindande mål för medlemsländerna!

Röstsiffrorna var 32 för, 12 emot och 12 som avstod. Nu skall nästa slag stå om någon månad i näringsutskottet (ITRE) och där kan man nog tänka sig att motståndet blir hårdare, men ett STORT steg är taget!—-
Jyttes rapport: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bCOMPARL%2bPE-604.565%2b02%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN
Kommitteledamöternas förslag till ändringar i Jyttes rapport: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bCOMPARL%2bPE-606.032%2b01%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN

Källa: Fourfact.se

EU-parlamentet puffar på

Nu har deras kommitte för industri, forskning och energi (ITRE) behandlat förslagen om inriktning för satsningarna på förnybar energi och de anser att det föreslagna målet på 27% år 2030 är för lågt satt. Kommittens föredragande hävdade att:
“we need an agreement that goes further than 27%” target for 2030, arguing “This is a social issue.” Europe needs a new directive that “won’t be immediately obsolete”

Det verkar väl klokt när nu kostnader och prestanda på området förbättras så snabbt.

Men som alltid är det delade meningar och en av de svenska representanterna menade att målsättningarna är oväsentliga och att det är viktigare att se till att åtgärderna fästs i regelverket (!?). Hänger de två inte ihop eller är det bara en del av den politiska retoriken?

 

Källa: Fourfact.se

Vilken del av BÄTTRE är svårt att förstå?

Jordens vänner (Friends of the earth, FOE) har gjort en sammanställning av argumenten för EU att leva upp till sin egen ambition som de kallar “Efficiency First”. Något som de också fångat i den här lilla slående bilden.

Under den kommande månaden kommer frågan upp till omröstning i olika kommitteer i EU-parlamentet och där törs man kanske hoppas på att de följer FOEs rekommendationer för Parlamentet brukar vara förnuftigt.

Men risken finns att rådet ställer till det vilket Jan Rosenow varnat för. Och man undrar vad i hela fridens namn det är som är svårt att förstå när det visas att energieffketvisering förbättrar miljön. minskar uppvärmningsrisken, sparar pengar, skapar jobb, förbättrar tryggheten i energisystemen och lite till. What part of better is hard to understand?

Källa: Fourfact.se

I vilket Europeiskt land har man mest smutsigt hemma?

Svaret måste rimligen vara Storbritannien! Annars kan man knappast förklara deras strid för att behålla motorstarka dammsugare på marknaden när EU nu vill skärpa kraven på energieffektivitet. Sådana krav utgår från funktionen att en dammsugare skall kunna göra rent (även med mindre motor). Och som känt är från andra områden så är det inte storleken som är avgörande utan prestanda!

I Brexitkampanjen hävdades till och med att energieffektiva brödrostar gjorde frukostmackan “sladdrig”! Nu rapporterar Energy & Climate att dammsugarna kommit i skottgluggen igen. Och om man tror att en kraftigare motor behövs för att bli kvitt dammet så kan det ju bero på att Brittiska hem är dammigare än andra. Eller är det så att man gillar det högre motorljudet? 

Källa: Fourfact.se